A playroom in Mexico for the physical, emotional and spiritual development of children while respecting their own individuality
A playroom in Mexico for the physical, emotional and spiritual development of children while respecting their own individuality

The playroom at the Las Huertas Country Club in Morelia, Mexico, is a project where architecture is based on the idea that each child's individuality has a different potential and development

So, the new toy library designed by Infante Arquitectos becomes a multidisciplinary space, a place where the intelligence, the psychic, spiritual and physical world of the child develops through free education and play, under the guidance of the instructor and of specialized educational materials

A playroom in Mexico for the physical, emotional and spiritual development of children while respecting their own individuality

The building is located in the area of the old toy library and the pressure of the administration to renovate this installation was due to the lack of activities for minors. The same location as the previous one is chosen to minimize the impact on the green areas of the site, in order to preserve the different plant species which it matters

A playroom in Mexico for the physical, emotional and spiritual development of children while respecting their own individuality

The architectural concept of the building is governed by the analogy of the classification cube, three fundamental geometric figures make up the volumes (square, triangle and circle) so each compositional part corresponds to an individual, in this case any child, but together they form the whole. The choice of elementary shapes also facilitates the formal architectural language of the building

A playroom in Mexico for the physical, emotional and spiritual development of children while respecting their own individuality

The various geometric formations take on compositional and functional roles from time to time, such as the ventilation and the natural lighting of the interior spaces. The building is blind in the rear façade to the south and open to the north with the purpose of keeping the minors protected. Circular subtractions are generated on the roof creating a luminous entrance and ventilation with a chimney effect. The materials chosen by the architects respond to the surrounding buildings, with hanging elements in facades, as well as wood and steel, camouflaging with the surrounding environment, and thus achieving both harmony and respect for the environment

A playroom in Mexico for the physical, emotional and spiritual development of children while respecting their own individuality

Gallery