Bistro Bergsteiger and its composition in balance with the landscape
Bistro Bergsteiger and its composition in balance with the landscape
Bistro Bergsteiger and its composition in balance with the landscape

Located in the midst of the Unesco Natural Heritage area of the Dolomites of Sesto, in a position used as a tourist hotspot, Bistro Bergsteiger fits properly and carefully  in its natural and built context. The edge of an embankment, located along a well-known hiking trail, is used to insert the new volume and to integrate it into the surrounding topography

On one side, Bistro Bergsteiger faces the Cima 12 towards south, on the other side it dialogues with the surrounding buildings. In plan, Plasma Studio aligns the new volume with the listed building, while the reduced heights are studied to connect its southern elevation with the overall profile of the constructed elements. The result is an architecture that is  “appropriate” to the context, which nevertheless develops with character

Bistro Bergsteiger and its composition in balance with the landscape

The view from the entrance to the valley on the mountain landscape that closes the area to the south is not reduced by the insertion of the new volume, just as it does not visually interfere with the existing protected building. The dimensions are reduced as much as possible and the geometries adapt to the existing presences

Bistro Bergsteiger and its composition in balance with the landscape

The double-pitched roof surface, is treated with intensive green and it rises towards the main view; full-height windows allow the eye to wander over the mountain landscape. The interior is designed in order to offer an undisturbed view to as many visitors as possible

Bistro Bergsteiger and its composition in balance with the landscape

The main room is composed of different areas: the counter, the circulation space and the two dining areas, defined in order to enhance the sense of intimacy and tranquility, and to allow a wide view thanks to the difference of height between the floors. The glass façade that separates the interior space from the exterior terrace can be  opened: in good weather, the outdoor space can be extended inward

Bistro Bergsteiger and its composition in balance with the landscape

In terms of materiality, the building is inspired by the nearby listed structure: spray plaster inside and outside, and a larch wood cladding designed as a contemporary  reinterpretation of the old decorative motif

Bistro Bergsteiger and its composition in balance with the landscape

Exposed screed and plaster prepared with local stone and sand, the use of Dolomite stone and local larch wood for the furnishings, enhance the relation of the new building with its context. Nomen est omen: the owners of the bistro are the descendants of mountaineering pioneers Michl and Sepp Innerkofler, the documentation of their first ascent is part of the interior design

Gallery