Guilherme Machado Vaz

Praceta D. Nuno Álvares Pereira, 20 Edifício D. Nuno, 5º Andar Sala FY 4450-218 Matosinhos, PORTUGAL

Born in Porto (Portugal) in 1974.

Graduated at 'Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto' (FAUP) in 1998.

Collaborator at Eduardo Souto de Moura's office between 1996/1997.

Architect at Matosinhos Municipality since 2000. Among other works are Custóias Civic Center, Custóias Football Club, the Garden pavillion and, more recently, Casa da Arquitectura and OJM headquarters at Real Vinícola.

His office produces mainly residential projects such as the Valley House, João's House and Afife House, among others.

In 2008 worked as Team Architect for David Chipperfield Architects, on a residencial project in 'Bom Sucesso, Golf Resort and Spa', Óbidos.

Teacher at 'Universidade Lusófona do Porto' since 2012.

Guest teacher at Politecnico di Milano, Piacenza, in 2017.

Guest teacher at Universidad de Navarra, Pamplona, in 2019.

Taking a PhD in Architecture at 'Universidade Lusófona do Porto'.

Lectured in several national and foreign institutions.

Jury for FAD in 2008 and Archiprix 2019.

Workshop leader at Porto Academy 2015 (FAUP) and Wa.ve 2016 (IUAV Venezia).

ARTICLES

House with parquet and white walls

White stone walls and wooden structure. From a former local bakery to a residential building

João's House is a renovation project in the old town of Porto di Guilherme Machado Vaz, which transforms a former bakery into a two-storey house, where the ground floor contains private social spaces and the upper floor

Curved wooden pavilion in a garden

Prefabricated, light and abstract pavilion. Wooden sculpture inside a garden

Guilherme Machado Vaz, Portuguese architect, is commissioned by the Matosinhos Town Hall in the district of Porto to design a wooden pavilion in a 19th century garden, as unrelated as possible to the idea of a traditional building

Historical complex

Rehabilitation of a historical complex. Stone and wood alternate alternating in an interplay of textures and colours

In the rehabilitation project of the Real Vinícola complex, in the Portuguese municipality of Matosinhos, the Jazz Orchestra is also installed, a space dedicated to the promotion of interaction between art, technology and science through multidisciplinary projects.

Casa em Afife. Minimalist architecture designed to blend in with the natural slopes of the land

Casa em Afife. Minimalist architecture designed to blend in with the natural slopes of the land

Casa em Afife, a villa with a swimming pool designed on the basis of a square module. Clean lines and lots of white: these are the elements that characterise a building designed to fit perfectly into its natural surroundings