House in la Cañada: the courtyard, the heart of the house echoes the Roman atrium
House in la Cañada: the courtyard, the heart of the house echoes the Roman atrium

The Valencian villa, surrounded by palms and pines which encircle the house, is built on a square plan, and is pierced by several holes with different purposes. The most important hole is the heart of the house, a large central courtyard which provides access to the house as a Roman atrium

House in la Cañada by Ramon Esteve Estudio, located in a residential area near Valencia, it appears specious from the outside and fluid and open to the garden inside. The largest courtyard of the house accomplishes several uses, it creates an access, organizes rooms and allows a visual connection between spaces

House in la Cañada: the courtyard, the heart of the house echoes the Roman atrium

Thanks to the presence of a mirror of water, the space stands out and seems larger than it really is, reflecting both the facade of the house and the sky. The entrance to the house becomes a changing, pleasant and harmonious promenade

House in la Cañada: the courtyard, the heart of the house echoes the Roman atrium

On the opposite side of the house, a large overhang of white concrete frames the pool and the garden. This canopy has two perforations in order to allow the entry of sunlight. On the veranda itself, there are different living areas for summer or winter depending on sun exposure

House in la Cañada: the courtyard, the heart of the house echoes the Roman atrium

To highlight the horizontal character of the house, there is only one floor above the ground level. You get a great cozy feeling because the house is built on a comfortable and friendly size. The service rooms are located in the basement, which receives light and ventilation through a basement courtyard on the north facade

House in la Cañada: the courtyard, the heart of the house echoes the Roman atrium

Furniture, such as the fireplace and low wall units, allow for visual connections between adjacent rooms. The different wings of the house are also visually connected through the central courtyard, and the feeling of smoothness is enhanced by the use of minimalist fixtures set into the walls. The sliding glass panes are completely hidden in the walls, opening the house to the outside and smoothing its boundaries

House in la Cañada: the courtyard, the heart of the house echoes the Roman atrium

Gallery