Ambiguous habitat for a
Ambiguous habitat for a "courtyard house" in a vast spatial series of loggias, gardens and patios

Three young sisters decide to share a summer residence on the southern coast of Spain, entrusting Bajet Girame Burckhardt with the project for renovation of a home from the seventies which is intended to enhance the character of the "courtyard house"

After renovation by Bajet Girame Burckhardt architects, the summer residence dating back to the seventies takes on the very strong character of a "courtyard house". The house has a deliberately ambiguous habitat between inside and outside, which is both spacious and bright but also intimate and shady

Ambiguous habitat for a

The walled enclosure in the garden is preserved, distinguishing two areas of the surrounding patios, but connecting them through four arches. This playful strategy alters the boundaries between exterior and interior spaces, and the different dimensions of both character and light. While the pre-existing house was based on a closed layout and traditional domestic privacy, this new habitat is much more open and bright

Ambiguous habitat for a

A large room including a living room, dining room, kitchen and loggia opens through a steel structure fused to the window frames. The openings in the façade are overlaid with different layers of steel, mediating the relationship between inside and outside. A perforated metal sheet shapes a sliding gate on the outside, allowing the inhabitants to sleep with the windows open

Ambiguous habitat for a

A beautiful handmade Valencian terracotta floor joins the garden with the house, the interior with the exterior. The house is not air-conditioned, but thanks to the use of ordinary construction methods, the walls are fitted with a ventilated cavity which greatly increases thermal asymmetry and therefore ensures a superior thermal comfort

Ambiguous habitat for a

Gallery