The new in the old. Historical DNA for the innovative design of the new Kaviné coffee house
The new in the old. Historical DNA for the innovative design of the new Kaviné coffee house

A coffee house with a compact volume, in the old town of Anykščiai in Lithuania has been built in place of a wooden house that was demolished last century, leaving a void in the urban fabric that wanted to be filled. This is how the new Kaviné cafeteria was born

The original building is revived as an inspiration for the new Kaviné café and used as an interpretive seed for a design that seeks to integrate the building's new function, the client's goals and the existing cultural heritage. By maintaining an appropriate scale, height and orientation of the building, while also evaluating the principles of composition of the architecture of the historic center and taking into account the details involved in the design, the new café responds correctly to the heritageThe original building is revived as an inspiration for the new Kaviné cafeteria and used as an interpretive seed for a design that seeks to integrate the building's new function, the client's goals and the existing cultural heritage. By maintaining an appropriate scale, height and orientation of the building, while also evaluating the principles of composition of the architecture of the historic center and taking into account the details involved in the design, the new café responds correctly to the heritage

The new in the old. Historical DNA for the innovative design of the new Kaviné coffee house

The location of DNA Studio's project is at a crossroads and the volume of the new Kaviné café is modeled on the layout while maintaining the front line of the houses. It is strategically located near the central square of the city which attracts the influx of tourists and locals, the new building proposes a new design through its architecture that is linked to the context respecting the scale, materials and details of the surrounding environment: the outer covering reiterates the recurring scanning of the traditional facades of the area, especially the neo-Gothic Church of the Apostle Evangelist St. Matthew, where red bricks - wood - plaster stretch out as they flow into each other creating the decoration of the building

The new in the old. Historical DNA for the innovative design of the new Kaviné coffee house

The request for more natural light together with the need to have wider views to the outside determines one of the most distinctive aspects of the project: there are long rows of windows on the second floor which respond creatively to the request and together, thanks to brick sunshade panels, become a new decorative motif that respects the rhythm of the openings of the adjacent houses

The new in the old. Historical DNA for the innovative design of the new Kaviné coffee house

The perforated brick panels therefore have 3 fundamental functions: they mask the abundance of glass surfaces and bind the new architecture to the context; they provide protection from excess heat in the summer while at the same time creating an interplay of shadows that enhances the interior environment; finally, when internal light filters through the bricks at night, they make it possible to emphasize the compositional pattern without the need for additional external lighting.
The section of the site located between the adjacent houses is used for a modest and cozy outdoor terrace since its construction is prohibited by the municipal regulations of the city, which is recognized as a protected cultural heritage

The new in the old. Historical DNA for the innovative design of the new Kaviné coffee house

Gallery