Gudbrandslie Cabin, a spruce chalet inspired its shape by the landscape
Gudbrandslie Cabin, a spruce chalet inspired its shape by the landscape

The Gudbrandslie Cabin is located near Tyinkrysset, Filefjell, on a beautiful site right on the edge of Jotunheimen National Park in Norway

The approach of Norwegian architects Helen & Hard is to have as little impact on the site as possible. The climate here can be difficult with large amounts of wind and snow. By studying the weather, the roof of the chalet takes shape from the surrounding landscape and is well integrated into the terrain

Gudbrandslie Cabin, a spruce chalet inspired its shape by the landscape

The L-shaped volume of the Gudbrandslie Cabin has a semi-closed wall next to the entrance and opens up to the magnificent view in the most protected part of the cabin. Like the roof, the windows have shapes inspired by the amazing surrounding landscape

Gudbrandslie Cabin, a spruce chalet inspired its shape by the landscape

Sauna and wardrobes are placed underground in the concrete basement, next to the ski room and the parking area for cars.
Above the foundation, above the ground, is a wooden box containing the main structure.
The structure is divided into three levels to follow the topography of the site

Gudbrandslie Cabin, a spruce chalet inspired its shape by the landscape

The construction of the cabin is made of prefabricated elements of solid spruce wood, which has provided a relatively short construction time and this is a great advantage for such an impervious project site with difficult weather conditions

Gudbrandslie Cabin, a spruce chalet inspired its shape by the landscape

Gallery