Huge wooden books create the space for the Lobby of the Philosophers Residence in Latvia
Huge wooden books create the space for the Lobby of the Philosophers Residence in Latvia

The land on which the Philosophers Residence stands with its new Lobby, designed by OpenAD, has a rich history that is directly related to philosophy

Both buildings are named after famous German philosophers - J.G.Hamann and J.G.Herder - and not without reason: both of these Renaissance philosophers lived here at the end of the 18th century

Huge wooden books create the space for the Lobby of the Philosophers Residence in Latvia

The main feature of the lobby is its library - a 12-metre high bookcase made up of huge 'book pages' that hide the countless bookshelves of the residents' common library. The room is furnished by OpenAD with a variety of lounge furniture to encourage its use as a reading space or area for holding brief meetings. The concierge counter is made of wood, following the library design theme

Huge wooden books create the space for the Lobby of the Philosophers Residence in Latvia

The light coloured finish gives a sense of infinity to the already huge space and highlights the bookcase. The architectural elements made of glass, such as the parapets on the upper levels, are used in order not to steal the scene from the giant book, a characteristic element of the design. The view of the Vicolo dei Filosofi with its century-old maple trees opens up through the glass walls, giving additional breathing space to the three-storey hall

Huge wooden books create the space for the Lobby of the Philosophers Residence in Latvia

Gallery