Renovation of School gym Zanella in Villafranca: color, light and high-performance materials
Renovation of School gym Zanella in Villafranca: color, light and high-performance materials
Renovation of School gym Zanella in Villafranca: color, light and high-performance materials

The intervention concerns the completion of the School gym Zanella in Villafranca, the gymnasium of the G. Zanella elementary school, which was already finished in the rustic style during the first phase of the intervention

Giulia de Apollonia's Architecture Workshop is in charge of the architectural design of the School gym Zanella in Villafranca, including in the careful study of the building technology to be adopted. The existing concrete structure is covered all from the inside through the construction of suitably insulated plasterboard counterwalls. On the two sides of the gymnasium space are large window surfaces, consisting of a polycarbonate outer layer and transparent glass inner layer

Renovation of School gym Zanella in Villafranca: color, light and high-performance materials

Two ramps lead on the short sides from the lowered level of the play space to the 80 cm higher level of the locker rooms and service spaces.
The entire play area that has a lime-colored PVC finish is covered with wall protection panels about one meter high made of anthracite gray Valchromat (wood fiber mixed with colored resins)

Renovation of School gym Zanella in Villafranca: color, light and high-performance materials

The real peculiarity of this intervention lies in the realization of an acoustic false ceiling over the entire play space made of Celenit (mineralized wood fiber) that integrates within a smooth plane folded on the ends all the technical components: the lighting realized through recessed LED strips, the intake of new air through linear diffusers on the perimeter of the false ceiling in the junction with the glass windows, and any other technical device.
The connection between the false ceiling and the wall, made by a metal flashing completely detaches the roof from the walls, accentuating the feeling of levitation

Renovation of School gym Zanella in Villafranca: color, light and high-performance materials

Gallery