Rotterdam station night titanium cover
Station as an archetype of connection. An architecture in Rotterdam that dialogues with urban diversity

A square for the city, this is how the new Rotterdam station is designed by the Dutch studio BENTHEM CROUWEL ARCHITECTS. User-friendly, accessible and transparent, a meeting place and an important logistics hub that opens up to the city with an architectural gesture of multiple language

The titanium sheet covering overlooking the large glass window of the main facade is similar to an ocean wave and interprets the natural element that connects and incorporates to facilitate communication: water. With this dynamic, open-architecture portal, Rotterdam Station addresses the center of the city, conveying large flows of incoming and outgoing visitors

Rotterdam station external square

The station's façade facing the 19th-century Spoorsingel residential district, on the other hand has a calmer image in order to interact with the same language of the urban function with which it interacts, the less commercial and more private function of living. However, the building remains consistent with the fluid essence of the overall design thanks to the materials that constitute it and which are glass and metal

Rotterdam station external square

The interior of Rotterdam Central Station, with its concourse that blends seamlessly with the triangular forecourt of the exterior has required extensive design to allow the massive flows of passengers, 110,000 per day destined to become 320,000 in 2025, to be handled in a highly efficient manner

Rotterdam station external square

Rotterdam now has a station with a major European role in the high-speed network that is also universally loved and awarded by national and international juries and the press for its architecture. Recognized as a new landmark, with its iconic triangular roof pointing to the heart of its city, it becomes a destination and attraction in its own right

Rotterdam station external square

Gallery