Visual and tactile continuity between the architecture and its environment. Vibrant monochrome effects in sunlight
Visual and tactile continuity between the architecture and its environment. Vibrant monochrome effects in sunlight
Visual and tactile continuity between the architecture and its environment. Vibrant monochrome effects in sunlight

Isla Architects were entrusted with a challenging task: to renovate a house that does not exist. In other words, to transform the "skeleton" of a building site into an attractive, original villa compared to the Mallorcan real estate market, while at the same time offering a place to enjoy the island, its climate and panoramic views of the vineyards and the Tramuntana

The result is an architecture that blends into the landscape thanks to its materiality: rust-coloured rustic plaster on the outside; inside, cement of the same colour together with white, copper and natural wood; the floor, produced locally by Huguet, goes in and out of the house, dissolving its boundaries

Visual and tactile continuity between the architecture and its environment. Vibrant monochrome effects in sunlight

Evoking local Arab influences, the entrance to the villa is in a "closed" architectural structure, protecting the heart of the home.
There is a large floor-to-ceiling revolving door which encourages us to enter through the porch in front of it

Visual and tactile continuity between the architecture and its environment. Vibrant monochrome effects in sunlight

The entrance, which is built around the central patio and is a forest of reeds trapped between two walls, gives access to the bedrooms: the guest bedroom occupies the first volume of the house and has its own patio; the other bedrooms are located in the south wing; they are twins with a shared bathroom that open out onto the garden; and finally, the master bedroom opens out to the south with a large open patio

Visual and tactile continuity between the architecture and its environment. Vibrant monochrome effects in sunlight

The kitchen is located to the north and is independent but visually connected to the living room and has its own patio open to the twin mountains of Alaró. And finally the living room, which is located in the largest area of the house, opens up to panoramic views of the mountain and the garden

Visual and tactile continuity between the architecture and its environment. Vibrant monochrome effects in sunlight

The asymmetrical slope of the roof means that it opens more to the south than to the north, protecting the large windows from the incidence of the sun, which in turn, when open, allow cross-ventilation to better withstand the high temperatures of summer. A window cut out in the west wall visually connects to the swimming pool and allows the reflections to flood the beams of the lounge

Visual and tactile continuity between the architecture and its environment. Vibrant monochrome effects in sunlight

Gallery