sequence of steps and wooden cover
Tofu factory in a mountain village. The wooden volume rests on a long slope

In Caizhai, a small Chinese village built along the banks of a river and always known for the best production of tofu in the county, the DnA Architecture and Design studio designs a new factory with a vernacular wooden structure

The need for a new factory arises from the fact that the products of traditional family workshops do not fall within the current food certification standards in order to be able to sell them in the supermarket. For this reason, in order to improve the traditional production of tofu, a new production center which involves the villagers and family workshops as shareholders of this collective economic entity is introduced

internal tofu production space

The volume, which includes six production functions, such as preparation room, grinding room, boiling room, frying room, drying room and tasting room, develops along a slope. All production spaces are guaranteed and equipped to improve traditional tofu products that meet the food certification standards

internal tofu production space

To observe the traditional tofu production process in sequence, there is a covered walkway leading up to the tasting room, facing a plaza open to the south and to the historic part of the village across the river. The factory, in fact, in addition to being a production space, also provides an exhibition space concerning the traditional production of tofu

internal tofu production space

Gallery