El guincho, extension of a family home designed to share moments together both indoors and outdoors
El Quincho, extension of a family home designed to share moments together both indoors and outdoors

A new building designed by Lalo Carrillo, CaSA and SY Architectos designed to expand the original house of the clients, El Quincho is a space designed for making asado and family gatherings. The desire was to have a large dining room just to be together with friends, visually and physically completely open to the garden, but with the possibility of being closed if necessary

Once the dividing wall was demolished, it was clear that the area of the new building had to be between the existing swimming pool and the old building leaning against the latter. The space was also supposed to house a master bedroom for guests and a bathroom. Formally, this new pavilion had to establish contact with the white painted brick walls that characterized the existing house

El guincho, extension of a family home designed to share moments together both indoors and outdoors

The design choice of Lalo Carrillo, CaSA and SY Architectos was to recall the white brick volumes of the original house with exposed brick masonry. A thin, white roof covers the building and blurs the transition between interior and exterior space, providing shelter from the heavy summer rains. This, in relation to the thickness of the exposed brick walls of the underlying structure, establishes a relationship somewhat similar to that of the dark gray roof of the existing building but without imitating it

El guincho, extension of a family home designed to share moments together both indoors and outdoors

An element that characterized the design of the gallery was also the presence of trees on the ground, it was decided to enhance them and make them part of the project, a Cassia Fistula tree has in fact been incorporated within the roof thanks to a large hole that will allow it to grow and flourish freely. Another central architectural element in the gallery is the concrete corner seat, overhanging the brick wall on the facade, which was designed to quietly contemplate the garden

El guincho, extension of a family home designed to share moments together both indoors and outdoors

Inside, a large patio divides the dining area from a sleeping area with a spacious bedroom and intimate bathroom overlooking the patio. The bedroom volume juts out towards the garden to add intimacy to this more private part and to have an even closer relationship with the greenery outside. One of the key pieces of the project is the Asador, the brick oven where the asado is made. Often these items are placed outdoors, but the family's final choice was to have it inside, so they can all be together even while cooking

El guincho, extension of a family home designed to share moments together both indoors and outdoors

 The building was furnished with new furniture but mostly with many pieces that were already in the family. Four original Diamond chairs by Harry Bertoia, which had been in the house since the 1960s, were restored. An old large solid wood table occupies the center of the dining room surrounded by Windsor chairs that have been in the family for decades as well as Persian rugs used both indoors and out

Gallery